lauantai 18. maaliskuuta 2023

Mitä kaikkea pitää huomioda kun koiran kanssa lähtee ulkomaille

 Matkustaminen Eurooppaan koirien kanssa

Kun koiran kanssa lähtee matkaan ulkomaille se tarvitsee oman lemmikkieläinpassin. Koira pitää olla tunnistusmerkitty ja sillä pitää olla rokotukset voimassa. Kannattaa siis tarkistaa, että kaikki ne ovat ensin kunnossa aina rabiesrokotusta myöten. Eläinlääkäristä saat lemmikkieläinpassin ja hän kirjaa siihen rokotukset, joita kohdemaassa vaaditaan. Osassa maista vaaditaan madotus ennen maahantuloa (ekinokokkoosi), kuten myös Suomi eli kun palaat ulkomailta takaisin koiran kanssa Suomeen, joudut käymään ulkomailla eläinlääkärissä, jossa eläinpassiin laitetaan leima, että koirasi on saanut eläinlääkärin antamana lääkkeen ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Lääke pitää antaa ulkomailla 1–5 vuorokautta ennen Suomeen tuloa. Jos matkustat usein koirasi kanssa, kannattaa keskustella oman eläinlääkärisi kanssa jatkuvasta madotuksesta (28 päivän sääntö).

Mitä muuta pitää huomioida, suoraan sanoen aika paljon mm. punkit, hyönteiset ja leptospiroosi kohdemaasta tietysti riippuen.

Ota matkaan mukaan hyvä punkkikarkote. Useat karkotteet pitävät myös kirput loitolla. Muista kuitenkin tarkistaa koirasi turkki matkan aikana vaikka käyttäisitkin karkotteita.

Keski- ja Etelä-Euroopassa koirat altistuvat hiekkasääskien välityksellä leishmanioosi-tartunnalle. Sairaus on krooninen ja vaatii elinikäisen hoidon.

Etelä-Euroopassa esiintyy hyttyslaji, joka levittää sydänmadon toukkia. Sydänmatotartunta kehittyy koiran keuhkovaltimoissa ja sitä on erittäin vaikea parantaa. Eläinlääkäristä saat hankittua etukäteen lääkkeitä, jotka suojaavat koiraa ja ehkäisevät hyönteisten levittämiä sairauksia. Lääkkeiden syöttäminen aloitetaan noin viikkoa ennen lähtöä. Yhden tabletin vaikutus kestää noin 1 kk ajan ja jos matka kestää sitä pidempään tarvitaan toinen tabletti jne. Sen lisäksi kannattaa ostaa vielä niskaan laitettava Bayvantic vet liuos, jota lisätään niskaan kahden viikon välein koko matkan ajan.

Koiralle on myös hyvä antaa rokotus leptospiroosia vastaan. Leptospiroosi on vakava kuumetauti ja se voi tarttua myös koirasta ihmiseen. Rokote annetaan kahdesti 2–4 viikon välein. Uusinta tarvittaessa vuoden kuluttua.

Meidät kahdella schapeneidillä on nyt kaikki nuo ylläolevat kunnossa ja reissuun lähtö odottaa lähiaikoina :)